torsdag 15 december 2016

Gourmekaka


   Den här kakan är ett måste till mörka vinterkvällar

Gourmekaka med fyllning av nötter, kakao och starkt kaffe ( byt gärna till kaffeglögg )
Kakan är saftig och lagom kompakt.
Supergod till ett glas Portvin





Smet:
150 g smör
2 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk eller grädde

Rör smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i sänder,blanda mjölet med bakpulvret.
Häll sen växelvis i mjölblandningen och mjölken.


Fyllning:
100 g nötter
3 msk kakao
1 1/2 dl brun farin
3 msk vetemjöl
6-7 matskedar kaffe, glögg eller någon annan vätska

Till fyllningen hackas nötterna ( det kan gärna vara lite med grova bitar)
 och blandas med kakao, farinsocker, mjöl och kaffe.
Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, sedan hälften av fyllningen.
Därefter resten av smeten och sist fyllningen.
Rör om med en gaffel i smeten, så fyllningen blandas lite med smeten.
Grädda kakan i 175 grader till s kakan känns torr, ca 1 timme

Skicka en kommentar