söndag 1 november 2015

Ingers Hargryta



Ingers Hargryta
Av Inger Augustsson

1 Hare
Smör
5 Kryddpepparkorn
1 Rödlök
3 msk Japansk Soya
2 tsk Salt
Grovmalen svartpeppar
2 morötter
2 Vitlöksklyftor
2 dl Trattkantareller
2 dl Kraftigt rött vin
1,5 dl äpplemos
2 stora palsternackor
1 Knippe persilja
1 Knippe dill
1 stor purjolök
2 msk Gurkmeja
3 dl grädde

Lägg hela haren i en stekgryta (dela den om den inte får plats) tillsammans med 3-4 stora klickar smör samt 5 kryddpepparkorn och en stor rödlök. Bryn tills den blir lite brun.
När den börjar bli brun häll över 3 matskedar japansk soya. Låt den brynas i detta några minuter utan att bränna vid.
Strö över 2 tsk salt och ganska mycket grovmalen svartpeppar (efter behov) ex. 3-4 matskedar.
Häll på vatten upp till c:a halva haren. Lägg i 2 morötter och 2 vitlöksklyftor. Låt puttra under lock i c:a 45 minuter.
Mortla 2 dl. trattkantareller och häll i grytan under tiden det puttrar.
Efter c:a 45 minuters kok ta upp haren och försök dela den mer och ta loss lite ben. Lägg tillbaka köttet i grytan. Häll i 2 dl. kraftigt rödvin samt 1,5 dl. äpplemos.
Under tiden: Finhacka smått 2 stora palsternackor, ett stort knippe persilja, ett stort knippe dill samt en stor purjolök. Bryn detta i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt.
När du lagt tillbaka harköttet i grytan efter 45 minuter häller du i den brynta grönsaksblandningen.
Krydda med 2 msk gurkmeja.
Låt det puttra ytterligare c:a  15 minuter.
Häll över 2 – 3 dl tjock grädde.  Småputtra i 5 minuter.  Klart !

Grymt gott !!!!!!


1 kommentar:

Ingun sa...

Takk for oppskrift. Den må prøves!!