lördag 31 oktober 2015

Harajegernes haregryta
«Harajegernes haregryte»
Av Per Grahn

Denne oppskriften på haregryte er en som jeg og min bestevenn Bengt Jacobsen har kommet fram til siden vi begynte å prøve oss fram i matlagingskunsten med hare som hovedingrediens for 20 år siden. Gryta har etter hvert blitt fast innslag både på første høstjakta og det årlige «Haraballet» vi har på Koppang før jul.
Ingredienser til 4 personer:
1 hare
Ca 20 einerbær
1 gul løk
1 gulrot
Ca 10 hele pepper
Ca 3 spiseskjeer hvetemel
Ca 6 spiseskjeer godt smør (gjerne litt mer…)
6 skiver brunost/geitost
2 spiseskjeer rømme (og kanskje en liten skvett fløte)
2 teskjeer grov og søt sennep
Ca 1 dl rødvin.

Haren grovdeles, og brunes i panne. Legg deretter harestykkene i en stor kjele og dekk til med vann. Putt oppi hele pepper, knuste einerbær, en oppdelt gulrot og en hakket løk. La dette trekke i ca. 1,5 – 3 timer til kjøttet er mørt (avhenger av størrelsen på haren). Ta ut kjøttet og la det avkjøle litt før du plukker det reint for bein. Kast beina - legg kjøttet i en bolle; det skal vi bruke etter hvert!
Sil kraften og hell den tilbake i kjelen, og la den koke til den har redusert seg til litt under halvparten (ca. 1 liter med kraft). Så finner du en ren kjele og smelter smøret til det er brunt og har sluttet og frese. Ha oppi melet og rør hele tiden mens du bruner jevningen. Vær tålmodig og la jevningen få en mørk brun farge. Hell kraften rolig i jevningen mens du rører hele tiden. Tilsett brunost, rømme, sennep og rødvin, smak til med pepper og salt. Legg kjøttet i sausen, la det trekke til det er gjennomvarmt.
Nå har du garantert lagd en kjempegod haregryte! Serveres med poteter, helst mandelpoteter fra Østerdalen, rosenkål og tyttebærsyltetøy. Skal du virkelig ha et festmåltid anbefales det å servere en rød Bordeaux, Ch. Laroque 2010
3 kommentarer:

Unknown sa...

Anbefales. Fra en som har deltatt på "Haraballet" i en årrekke.

Belger du Nord sa...

Det här receptet ska jag absolut prova 😃

Ingun sa...

Denne skal også prøves:-)